//
je leest...
Luisterervaring

Luisterervaring bij het Paasoratorium

‘Het Lam dat ons doet leven’
Nederlands Dagblad, 2 april 1998

cd-het-lam-dat-ons-doet-leven

“Het is een prachtig werk. Iedereen moet het horen. Muziek en taal zijn van deze tijd. En, in tegenstelling tot Bachs Passionen is de tekst in het Nederlands.” Linda van Heerde (30) uit Zwolle is een van de vele koorleden die komende zaterdag meezingen tijdens vijf uitvoeringen van het paasoratorium van Dirk Zwart en Ria Borkent. En ze is laaiend enthousiast.

Linda van Heerde: “Het werk heeft een mooie opbouw. Het bestaat uit vijf delen: eerst een proloog, daarna wordt in vier delen het verhaal verteld.” Dat verhaal eindigt  in tegenstelling tot de passionen  bij de opstanding. “Elk stuk is anders en staat min of meer op zichzelf. Hooguit een paar fragmenten herinneren aan andere delen. En steeds vind ik dat de muziek mooi de bedoeling van de tekst uitbeeldt. Soms is de muziek teder, soms is er veel drama en agressie.”
Zowel Dirk Zwart als Linda van Heerde zijn enthousiast over Ria Borkents liedteksten. Zwart: “Ik heb de teksten van Borkent als zeer inspirerend ervaren. Niet alleen waren ze uitstekend te zingen, ook hadden ze een sterk vermogen om muziek ‘op te roepen’. Wanneer mijn muziek geslaagd is, is dat voor een groot deel te danken aan de teksten van Ria Borkent.”

Linda van Heerde heeft tijdens de koorrepetities vaak meegemaakt dat koorleden ontroerd reageerden op de teksten. “Ik krijg er kippenvel van, zei iemand in het koor, toen we klaar waren met een lied.” Hoogtepunt voor Linda van Heerde is het lied ‘O gedaagde voor het Sanhedrin’, waar de muziek meeklaagt met de woorden ‘Heer, hoe vaak heb ik uw hart gewond / elke keer als ik een reden vond /dat Gij even niet voor mij bestond. Was dat dan geen verraad, een slag in uw gelaat?’

Het koor waarop Linda van Heerde zit, speelt nu al met de gedachte het werk volgend jaar weer uit te voeren. “Misschien wel elk jaar. Het is in feite liturgische muziek. Delen ervan zouden zo in de kerkdienst van Goede Vrijdag gezongen kunnen worden.”

Reacties

Reacties zijn gesloten.

CONTACTFORMULIER

Per Categorie

Web Bezoek

  • 63.612 hits