//
Biografie

Ria Borkent

Ria Borkent is geboren in 1950 in Apeldoorn, groeit op in Rotterdam en woont sinds 1973 met haar man Jan in Apeldoorn.

Ze schrijft gedichten en kerkliedteksten en deelt met haar man, architect en kerkbouwer, liturgische belangstelling.

Ria Borkent was vanaf 2002 tot 2014 als dichter verbonden aan het project Psalmen voor Nu en aan de rubriek Dichter op het nieuws van het Nederlands Dagblad. Ze leverde tekstbijdragen aan het Liedboekzingen en bidden in huis en kerk (2013) en redigeerde de bundel Schriftgedichten, poëzie bij het kerkelijk jaar (2013). Was stadsdichter van Apeldoorn (2012 en 2013). Ze is lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, van het deputaatschap Eredienst in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en van Schrijverscontact.

In 2012 verscheen haar boek: Matteüs Passie, een poëtische hertaling, een uitgave waarin Nederlandse en Duitse tekst naast elkaar zijn geplaatst. Voor koren verscheen de Nederlandstalige Partituur onder dezelfde titel. In 2011 werd haar vertaling van Bachs Matthäus Passion door Pieter Jan Leusink uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. Deze Nederlandse Matteüs Passie is in de jaren hierna door de EO op TV uitgezonden op Goede Vrijdag.

Ze publiceerde in 2005 de poëziebundel Hondsdraf en eerder, in 1994, de dichtbundel Gaatjes in mijn oren. Ze schreef de liedteksten voor het Paasoratorium Het Lam dat ons doet leven van componist Dirk Zwart (1998), en andere oratoria, werkte mee aan het Gereformeerd Kerkboek (editie 2006 en 2017), Hemelhoog en Weerklank. Haar kerkliederen, o.a. met Willem Vogel, verzamelde ze in de bundel Zing met de hemelboden (2003). Van het Kerstoratorium Licht voor de wereld verscheen in 2016 de Partituur.

Haar Bachkoralen verschenen in Een vleugje eeuwigheid, 80 Bachkoralen herdicht (1998).

In 2017 verscheen God wil bij mensen wonen, een kinderbijbel met aandacht voor de prachtige taal van de Bijbel. In deze bijbel voor kinderen vanaf acht jaar zijn naast verhalen ook andere literaire genres opgenomen: gebeden, spreuken, liederen, brieven, visioenen en psalmen. Roeland Smith, Arie Kok, Ria Borkent en andere auteurs. Boekencentrum Uitgevers.

 

Reacties zijn gesloten.

CONTACTFORMULIER

Per Categorie

Web Bezoek

  • 61.956 hits
%d bloggers liken dit: